Vyhledat:    
 
Historie Slovníky a převodní tabulky Ochranné UV filtry Novinky a zajímavosti Pobavení
 
 
 

Naši partneři:

Česká dermatovenerologická společnost
 
Chemotechnique Diagnostics
 


otevřít další okno s epitesty:

 


Slovník INCI substancí a pojmů

[A]  [B]  [C]  [D]  [E]  [F]  [G]  [H]  [I]  [J]  [K]  [L]  [M]  [N]  [O]  [P]  [Q]  [R]  [S]  [T]  [U]  [V]  [W]  [X]  [Y]  [Z]  [Vše]



INCI: CAS No.: Použití:
Acacia Arabská guma, acacia gummi, talha gum, (Acacia senegal), komplex cukrů (arabinózy, galaktózy, rhamnózy kys. glukuronové a hemicelulózy o mol. hmotnosti 240 000 až 580 000 D, E 414, CAS No.: 9000-01-5 emulgátor, stabilizátor, želírovací látka, zvyšuje viskozitu, suspenzitvorná substance
Acrylates/C10-30 alkyl acrylate crosspolymer Karbopol, akryláty/C10-30 alkylakrylátový zesíťovaný polymér želírovací látka ve vodné fázi zvyšuje viskozitu, stabilizátor emulzí
Acrylates vinyl isodecanoate crosspolymer Akryláty, vinylisodecanoátový zesíťovaný polymér želírovací látka, upravuje viskozitu
Adstringentní látky adstringencia Látky koagulující nebo denaturující bílkoviny např. hlinité soli (síran hlinitodraselný), třísloviny (tanin), soli některých kovů (síran zinečnatý, dusičnan stříbrný, octan olovnatý), oxydační látky, formaldehyd, alkohol aj. stahující účinek na pokožku, koagulací bílkovin dochází ke zhutnění vaziva a stažení vývodů mazových a potních žláz, látky používané v přípravcích pro omezení pocení - antiperspirancia, prakticky nejsou schopny pronikat přes pokožku
AHA skupina karboxylových a-hydroxykyselin, glykolová, citronová, glukuronová, mléčná, jablečná, mandlová, vinná, hydroxylová skupina -OH je vázaná na 2. neboli alfa uhlíku působí keratolyticky, snižují kohezi korneocytů až do nejhlubších vrstev str. cornei, stimulují proliferaci keratinocytů, v nízkých koncentracích má prokrvující účinek na kůži
Alcohol Ethanol, Ethyl alcohol, CAS No.: 64-17-5 dezinfekční látka, rozpouštědlo, zvyšuje penetraci lokálně aplikovaných látek
Alginic acid Acidum alginicum, polymannuronic acid, E 400, CAS No.: 9005-32-7 stabilizátor, látka zvyšující viskozitu
C12-15 alkyl benzoate Ester kyseliny benzoové se syntetickými C 12-15 alkoholy, nemastný olej, CAS No.: 68411-27-8 jemný emolient, rozpouštědlo, stabilizuje aroma, upravuje viskozitu, na pokožce se dobře roztírá a nezanechává mastný film, má antikomedogenní vlastnosti
Allantoin Allantoinum, 5-ureido-hydantoin, (RS)-(2,5-dioxo-4-imidazo-linyl)urea, derivát kys. močové, chemicky diureid kyseliny glyoxyliové, je produktem metabolismu purinů, vyrábí se synteticky oxidací kyseliny močové s alkalickým hypermanganem za přítomnosti dichloroctové kyseliny, CAS No.: 97-59-6 regenerační, zklidňující a hojivý účinek, odstraňuje pocit pálení kůže, působí analogicky jako urea, která se z něho odštěpuje, vyhlazuje a zjemňuje hrubou a popraskanou pokožku
Aluminium hydroxide Hydroxid hlinitý, aluminii hydroxidum, CAS No.: 21645-51-2 adstringentní, antiflogistický, antiexsudační a slabě antiseptický účinek
Aluminium chlorohydrate Hydroxychlorid hlinitý, (aluminium chloratum=chlorid hlinitý), dialuminium chloride pentahydroxide, CAS No.: 12042-91-0 adstringentní účinek, antiperspirant, lokální antihydrotikum - vysušující účinek na kůži, může podráždit citlivou pokožku
Aluminium stearate Stearát hlinitý, dihydroxyaluminium stearate, CAS No.: 637-12-7 aniontový emulgátor s adstringentním a slabě dezinfekčním účinkem, slouží jako prostředek k nabobtnání a zahuštění olejové fáze emulze v/o a stabilizuje ji, přísada v pudrech usnadňující jejich rovnoměrné nanesení
Ammonium hydroxide Hydroxid amonný, CAS No.: 1336-21-6 emulgátor, rozpouštědlo, upravuje pH, exfoliační účinek, maximální přípustné množství v kosmetických přípravcích 6%
Amniotic fuid Amniová tekutina, ve které se vyvíjí plod po dobu těhotenství, bohatá na živiny potřebné k životu, aminokyseliny, hlavní stopové prvky a velké množství bílkovin zjemňuje a hydratuje kůži, používá se v kosmetických přípravcích především k ošetřování suché a drsné pokožky
Antagonismus Interakce dvou nebo více látek majících opačné působení, látka, která snižuje účinek jiné látky v jejichž přítomnosti se nachází rozlišujeme antagonismus chemický, farmakokinetický a farmakodynamický (opakem je synergismus)
Antioxidancia Enzymy: superoxid dismutáza SOD, kataláza KAT, glutathionperoxidáza GPx, laktoperoxidáza LAK; membránové lipofilní: tokoferoly, karotenoidy - b-karoten, lycopen; membránové hydrofilní: kys. askorbová, glutathion, thioly, cystein, transferin, glukóza, albumin, kys. močová, bilirubin, ferritin; polyfenolické: flavonoidy, stilbeny, der. kys. benzoové sloučenina, která v nízké koncentraci (ve srovnání s oxidovatelným substrátem) signifikantně inhibuje oxidaci tohoto substrátu, eliminují volné radikály
Aqua (Water) Destilací čistěná voda rozpouštědlo
Arachidonic acid Kyselina arachidonová, 5,8,11,14-eikosatetraenová, dvacetiuhlíková nenasycená mastná kyselina obsahující 4 dvojné vazby, CAS No.: 506-32-1 deriváty kys. arachidonové - eikosanoidy hrají významnou roli v procesech zánětu a při alergických reakcích (leukotrieny, prostaglandiny aj.)
Arachidyl alcohol Icosan-1-ol, získává se z oleje semen Arachis hypogea, CAS No.: 629-96-9 -
Arbutin Hydrochinon glykosid vyskytující se v 8% sušiny listů rostliny Arctostaphylos uva-ursi - Medvědice lékařská - Bearberry (Fam. Ericaceae), 4-hydroxyfenyl-b-D-glykopyranosid, CAS No.: 84012-12-4 při lokálním použití má bělící účinek na kůži blokací enzymu tyrozinázy, při celkovém podávání má protibakteriální účinky v močovém traktu
Arnica extract Extrak z rostliny Arnica montana - Prha horská (Asteraceae),obsahuje flavonoidy (kvercetin, luteolin, kempferol) triterpenové alkoholy (arnidendiol, faradiol), seskviterpenlaktony, fytosteroly, mastné kyseliny, karotenoidy, fenolové kyseliny, timol, azulen a amycin, CAS No.: 8057-65-6 hydratační, protizánětlivé a tišící účinky s dekongestivním působením, mírné antiseptické vlastnosti, vhodný do krémů pro mastnou pokožkou se sklonem k akné a na ekzematickou kůži, při interním podání velmi nebezpečné zvláště pro děti, velmi toxické, otravy jsou známé
Ascorbic acid Kyselina L(+) askorbová, acidum ascorbicum, vitamin C, 2,3-didehydro-L-threo-hexono-1,4-lactone, 3-oxo-L-gulofuronolactone (enol form), E 300, CAS No.: 50-81-7 antioxidant, vychytává volné radikály, zabraňuje stárnutí kůže a vzniku kožních novotvarů, v lokálním použití má bělící účinky
Ascorbyl palmitate L-ascorbic acid 6-palmitate, askorbylester kys. palmitové, vitamin C palmitát, 6-o-palmitoylascorbic acid, 3-oxo-L-gulofuranolactone (enol form), 6-hexadecanoate, acidi ascorbici palmitas, E 304, CAS No.: 137-66-6 antioxidant, stabilizátor olejů a lipidů citlivých na kyslík, v přítomnosti a-tokoferolu výrazný synergismus

Literatura:
   M. and I Ash: Handbook of Cosmetic and Personal Care Additives., Gower Publ., Hampshire, 1994
   S.Budavari: The Merck Index an Encyclopedia of Chemicals, Drugs, and Biologicals., Merck and Co., Inc., Rahway, 1989
   A. Wade and P.J.Weller: Handbook of Pharmaceutical Excipients., Pharmaceutical Press, London, 1994
   J.E.F.Reynolds: Martindale The Extra Pharmacopoeia., Pharmaceutical Press, London, 1982
   M.Chalabala a spol.: Technologie léků. Galenika., Galén, Praha, 1997
   C. Janda: Nomina atque synonyma pharmaceutica et technica Redemptor E. Weinfurter, Pragae, 1941
 
Optimalizováno pro IE 1024x768


 
Webmaster: (c) 2007 - 2017